Mam problem z klimą (climatronik), nie chłodzi. Kiedy uruchomię tryb AUTO silnik zaczyna falować na obrotach, powietrze wieje, ale nie chłodzi. Dodatkowo słychać jakieś świergolenie z okolic sprężarki. I mam jeszcze pytanko dotyczące osuszacza, co jaki czas jest zalecana wymiana na nowy?
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam
Zgadzam się z poprzednikiem. Sprzęgiełko staneło po zimie. Można próbować jakoś ruszyć tzn różnymi preparatami odrdzewicz. Nie polecam robić tego na samochodzie bo jak jest ciężki dostęp to można zalać padek i go nasmarowac przez przypadek. Wyjęcie sprężarki wiąże się z rozszczelnieniem klimy . Najprawdopodobniej czeka Ciebie wymiana sprężarki. Koszt używki 250-500 + 100 wymiania+ 150 nabicie klimy. Więc nie małe wydatki.
Wyprzedaż garażowa
Różności od książek przez budowlankę po części moto
u mnie klima chodziła dwa dni temu przestała działać ale zauważyłem stojąc z przodu auta jak jest załączona taki stukot raz za razem jakby elektromagnes próbował się załączyć i wtedy też falują obroty. jak to sprzęgło klimy to dam rade zrobić ale czy napewno to?
Ja dostałem się od prawej strony do sprężarki.
1. podnieś wysoko samochód ( dwa kafelki na ziemię i lewarek )
2. odkręć koło
3. odkręć nadkole plastikowe
4. osłona boczna (chyba?)
i masz na widoku sprzęgło i sprężarkę.
a jak u mnie słychać ze elektromagnes próbuje zaskoczyć to może być jakaś inna przyczyna usterki np. nie może spręzarki obrócic , do tej pory chodziło jak wymienie cały komplet sprz egła to powinno być ok .
Komentarz